Været på Rennebu

Værvarsel fra yr.no








Bilde: Birgitte Tronshaug nyter utsikten ved Hestfjellet etter vellykket felling av ei simle i 2009 (foto: Svein Erik Morseth).


Årets fellingskvote blir på 650 dyr. Det er en økning på 50 dyr fra i fjor. For Hauasetra Grunneierlag betyr dette at kvoten er på 9 dyr: 3 kalver, 3 simler, 2 liten bukk og 1 storbukk. Kvikne Østfjell Villreinvald, hvor Innset hører til, fikk 161 dyr: 64 kalver, 48 simler, 33 liten bukk og 16 storbukker.

Forellhogna har i 30 år hatt 1.700 til 1.800 vinterdyr som bestandsmål. På årsmøtet i Budal i fjor ble det bestemt at vinterstammen skal økes til 2.000 dyr. Det nye bestandsmålet skal være nådd innen utgangen av planperioden 2012-2016. I vinter ble det gjennomført to minimumstellinger, den første i januar, den andre i februar. I den første tellinga ble det påvist 1.750 dyr. Det er  tidligere vedtatt at flytellingene skal være avgjørende som grunnlag for kvotefastsettingen. Til tross for at det bare ble funnet 1.750 i den første, regner Forellhogna likevel med at det er ca. 1.850 dyr i vinter. Dette viser beregningene, og villreinutvalgets forslag om 650 dyr i kvote er basert på dette tallet.

I tillegg til vanlige årsmøtesaker vedtok årsmøtet i Forellhogna Villreinområdet ett par andre viktige saker:

  • Årsmøtet avslo medlemssøknaden fra Røros Villreinvald, noe som betyr at rørosingene ikke får tildelt villrein.
  • Årsmøtet ønsker å kartlegge både trafikk og villreinens arealbruk. Forollhogna ble vernet som nasjonalpark i 2001. I årene etter at vernevedtaket ble fattet, har trafikken fra Såttåhaugen til Forollsjøen økt kraftig i sommermånedene. Det samme er tilfellet fra Synnerdalen i Budal. Etter at vernet ble innført har Dalsbygda Jaktlag registrert en kraftig nedgang i antall fellinger øst for "kjøresporet". Før vernet - og turistene kom, var det under villreinjakta årlige fellinger i området Forollsjøen, Buhogna og Fjellsjøhøgda. Høsten 2012 var det bare ei felling i dette området. Vinteren 2012 var det derimot mye dyr i det samme området. Vi må få svar på følgende: Er det sommertrafikken fra nord og sør - til toppen av Forollhogna - som gjør at villreinen skyr sentralområdet, og som hindrer det viktige trekket vestøst/østvest? Villreinutvalget skal nå jobbe videre for om mulig å få GPS-merket flere simler i Forollhogna.


Mer informasjon fra årsmøtet 20. april finner du her.