Utmarksrådet sendte inn prøver fra lungene til elgkua som ble funnet ved Aunrøa. Rapporten fra Veterinærinstituttet er nå klar og den konkluderer med at lungevevet var for råtten til å kunne finne noe eksakt, og betydningen av bakterien som ble påvist i lungevevet er svært usikkert. Forråtnelsesforandringer og materialet var derfor uegnet for denne undersøkelsen. Men det ble påvist noe unormalt med lungeprøven som kan tolkes som mulig væskeansamling.
Ved bakteriologisk undersøkelse av lungevevet ble det påvist bakterien Clostridium sordellii. Infeksjon med Clostridium sordellii kan forårsake sykdom og død hos husdyr og hest, men i slike tilfeller er den påvist i flere organer og koblet opp mot funn av sykdomsforandringer i vevene. Siden det ble undersøkt bare ett organ fra denne elgen som i tillegg var råttent, så er det ikke mulig å konkludere med sikkerhet om det dreier seg om Clostridium sordellii-infeksjon.
Utmarksrådet har snakket med Veterinærinstituttet i Oslo. Når det gjelder mistanken om ondartet katarfeber, så er det lettes å påvise dette med prøver fra hjernen og lymfeknuter. I tillegg er man avhengig av å ha helt ferske kadaver, max ett døgn gammelt, og det var synd det ikke ble sendt prøver fra elgkua ved Bakkenberg og halvannetåringen ved Havdalløkkja som ikke var stort gamlere enn ett døgn. For å få prøvene raskt inn og dermed øke sjansen for å finne sykdomsårsaken, har vi gjort avtale med at vi leverer disse til labritorium i Trondheim i stedet for Oslo. I tillegg må det leveres hele organer (hjerte, lunger, milt, nyrer, lever, lymfeknuter, hjerne osv.).
Veterinærinstituttet i Oslo vil ta alle opp alle funnene i Rennebu i Helseovervåkningsprogrammet for hjortevilt (HOP).
Utmarksrådet oppfordrer publikum om å varsle alle kadavrer dere finner, uansett hvor gamle de er. Ta gjerne GPS-possisjoner og bilder. Disse funnene meldes så fort som mulig til sekretæren i Utmarksrådet på tlf. 951 30 567.
Under ser du veterinærrapporten i sin helhet.