I 2012 begynte Utmarksrådet med vårtelling av hjort for å dokumentere utviklingen av vinterstammen. Det er utvalgt faste tellesteder, hvor tellemåten er likens hvert år etter en fastsatt instruks for å få mest mulig sammenliknbart resultat. Vårtellinga vil ikke gi noe eksakt tall om hvor mye hjort det finnes i Rennebu, men det vil si noe om utviklingen av hjortetettheten over tid. Denne sammen med sett-hjort under jakta vil gi oss nokså sikkert tallmarteriale hvordan utviklingen er gjennom hele året. Siden vårtellingen sier noe om trender over tid, må man ha gjennomført tellingen noen år for å kunne trekke noen konklusjoner. Derfor har Utmarksrådet heller ikke presentert noe resultater ut over det som er presentert i bestandsplanen for hjortevilt og bever i Rennebu 2016-2018.
Enkelte har vært kritiske til vårtellingen og at dette ikke vil fortelle oss noe som helst. Her vil vi gjøre et forsøk på å forklare hva vi har funnet ut.
Trendlinjen (svart rett linje) viser gjennomsnittlig antall hjort sett i perioden 2012-2017. Det er ingen tvil om at hjortestammen vokser. I vår ble det observert spesielt mye hjort, særlig i området rundt Voll og Gisnås. Mye av det kraftige økningen fra 2016 til 2017 skyldes sein og kald vår slik at mye hjort trakk ikke ut av området i løpet av de fire ukene vårtellinge pågikk. Tidligere år har vi fått et kraftig fall i totalt antall hjort midt i tellesesongen. Dette fallet fikk vi ikke i år da trekket var 2-3 uker seinere i år. Men selv om man tar høyde for at trekket i år var sein, er det mye hjort i Rennebu slik at trendlinjen uansett ville ha pekt oppover.
Også antall hjort sett under jakt i samme periode (fra 2012) peker oppover, jf. trendlinjen. Når både trenden for antall hjort telt under vårtellinga og antall hjort sett under jakta viser en økning, hersker det ingen tvil om at hjortestammen på generelt grunnlag øker i Rennebu.